Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (2)

Συνεχίζω από το 1ο μέρος

vatopediou2.jpggamma.jpg ια να τελειώνουμε με το χορό των ιερών χορηγήσεων του ΟΠΑΠ προς τα διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια μικρά ή μεγάλα «βατοπέδια». Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το 2001 έως το 2003 αποδιδόταν σε εκκλησιαστικούς φορείς ποσοστό 5 έως 10% του εν λόγω κονδυλίου (βλ. προηγούμενο ποστ), δηλαδή 3,5 έως 7 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σημειώστε ότι: Αυτό το κονδύλι δεν συμπεριλαμβάνει τα διάφορα μοναστήρια, γνωστές και άγνωστες αδελφότητες και ναοί εισπράττουν όμως και απευθείας χρηματοδοτήσεις από τον ΟΠΑΠ, υπό την μορφή δωρεών και χορηγιών. («Ε» 17/04/2006)

Σημειώστε ακόμη: Σε φορείς της εκκλησίας καταλήγει όμως και το 25% των καθαρών κερδών του Κρατικού Λαχείου, ποσό που αναλογεί σε 1,75 εκατ. ευρώ ετησίως (600 εκατ. δρχ.). Τα έσοδα του Κρατικού (περίπου 7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) διαχειρίζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Σημειώστε και Το Θράσος: Είναι ή δεν είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το «Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείον Ιεροσολύμων» είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ζεστού χρήματος στο Πλανήτη; Ε, λοιπόν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Αρχιμανδρίτης Δημήτριος ζήτησε και έλαβε το ποσό των 10.000 ευρώ για την αποπεράτωση της αναπαλαίωσης της Μονής η οποία είναι ένα από τα κεντρικά προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. («Ε» 31/10/2005) Βλέπετε δεν διέθεταν το …ογκώδες αυτό ποσό!

_____

Σκέφτομαι, ότι το εκκλησιαστικό ιερατείο βλέποντας το χάρτη της Ελλάδας και παρατηρώντας τα τρία πόδια της Χαλκιδική και τα 4 της Πελοποννήσου, έχω την αμυδρά εντύπωση ότι τις όμορφες αυτές χερσονήσους τις έχουν παρομοιάσει με αστείρευτα βυζιά αγελάδας που ζητούν διαρκώς άρμεγμα. Την αρμέγουν αυτή τη χώρα. Στα μάτια τους δεν καθρεφτίζεται καμιά αγάπη για αυτόν τον τόπο και καμία έννοια δεν έχουν για την ευημερία του. Τώρα πια είμαι σίγουρος.

_____

Α!…και να μην ξεχάσω από τον ΟΠΑΠ επίσης η Μονή Βατοπεδίου εισέπραξε επιχορήγηση €50.000 που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2004.

Πάμε στην «Υπόθεση» της Μονής Βατοπεδίου και το Χρήμα της για είμαστε συνεπείς στο τίτλο του θέματος.

# – Τέλος Ιουνίου 2005. Διαβάζουμε ότι κτίριο γραφείων επί της οδού Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο προτίθεται να εξαγοράσει η Μονή Βατοπεδίου από εταιρεία που ελέγχεται από τους ομίλους Παντεχνικής και Φ. Π. Λεβαντής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ και προσφέρει στη Μονή του Αγίου Ορους ετήσια απόδοση περίπου 6%, με δεδομένο ότι το κτίριο είναι μισθωμένο στον όμιλο της Eurobank

#- Δώσε και Πάρε, καλοκαίρι 2005: Ο κ. Καραμανλή σαν πρωθυπουργός έμεινε στις σουίτες της Μονής δύο μέρες ενώ «το πρωτόκολλο» της μοναστικής κοινότητας προβλέπει μόνο μία και βάση και πάλι του πρωτόκολλου αντί να παραστούν μόνο τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, οι συνοδοί του πρωθυπουργού ζήτησαν να παραστούν όλοι οι επικεφαλής ηγούμενοι. Για να προσπεράσουν τα τυπικά του πρωτόκολλου, οι Αγιορείτες ήθελαν αντάλλαγμα τα 65 εκατ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί απ’ τα τρέχοντα κοινοτικά προγράμματα κι άλλα 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Τελικά «πήραν» μόνο 80 εκατ. ευρώ κι αυτά στα λόγια (δέσμευση για το Δ’ ΚΠΣ).

# – Μάρτιος 2007: Διαμαρτυρία δημάρχων για την «Ιερή» παραχώρηση: για την «αυθαίρετη» ενέργεια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου να παραχωρήσει κρατικά οικόπεδα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, χωρίς οι ίδιοι να ερωτηθούν, εκφράζουν πέντε δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη.
Οι δήμαρχοι Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος, Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής, Μίκρας Θόδωρος Γκουστίλης και Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, αποφάσισαν να αναθέσουν στις νομικές τους υπηρεσίες τη διερεύνηση του ζητήματος, που και οι ίδιοι, όπως λένε, πληροφορήθηκαν απ’ τις εφημερίδες! Οπως έγινε γνωστό, τα οικόπεδα εκχωρήθηκαν στη Μονή από το κράτος, ως αντάλλαγμα για κάποιες εκτάσεις της που απαλλοτριώθηκαν στην περιοχή του Πόρτο Λάγους.(«Ε» 03.03.07)

# – 7 Μαρτίου 2007. Ψωμιάδης: «Δεν θα δώσουμε ούτε σπιθαμή γης» δηλώνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, στις διεκδικήσεις γης του νομού Θεσσαλονίκης, από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Δήλωσε ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης θα σταθεί δίπλα στον δήμαρχο Μίκρας, Θόδωρο Γκουστίλη και στους άλλους δημάρχους που αντιμετωπίζουν τις διεκδικήσεις της Μ. Βατοπεδίου. Όταν ρωτήθηκε, γιατί δεν αντέδρασε πιο νωρίς, απάντησε ότι έγιναν κινήσεις και ότι ο ίδιος αποφασίζει για το τι θα κάνει και πότε.

# – αρχές Ιουλίου 2007. Δύο Νοσοκομεία Γιοκ!…Όσες δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τις παραχώρησε η κυβέρνηση στη Μονή Βατοπεδίου έτσι δεν υπήρχε διαθέσιμη έκταση ως αντάλλαγμα στον Δήμο Μίκρας για την ανέγερση του παιδιατρικού και του νέου ογκολογικού νοσοκομείου. ( 400 κλινών το καθένα, και θα απασχολούσαν περίπου 6.000 εργαζόμενους) Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που επρόκειτο να γίνει πριν μία εβδομάδα, ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Μίκρας, αναβλήθηκε. (έμεινε κανείς άφωνος;)

# – Πέρα των παραπάνω παραχωρήθηκαν στη μονή ακόμη 30 οικόπεδα στα δημοτικά διαμερίσματα της Μίκρας, Καρδία, Ανω Σχολάρι και Τρίλοφο. Επίσης, 14 ακόμη οικόπεδα στα δημοτικά διαμερίσματα Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού.

# – Πέρα των παραπάνω δύο περιπτώσεων, στο ίδιο μοναστήρι, το 2005 η ΚΕΔ παραχώρησε 52 οικόπεδα που βρίσκονταν εντός των ορίων του Δήμου Μίκρας, και ακόμη 30 οικόπεδα εντός των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Πανοράματος και Θερμαϊκού, τα οποία, με διαδικασίες εξπρές, πέρασαν σε ιδιώτες.

# – Ο ανταποκριτής της «Ε» Ανδρέας Σακελλίων (4.7.07), αναφέρει ότι είδαν το φως της δημοσιότητας τα 4 συμβόλαια συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ που αναφέρονται σε παραλιακή ζώνη 1.240 στρεμμάτων της Καβάλας και τα οποία παραχωρήθηκαν από την ΚΕΔ στη Μονή Βατοπεδίου. Είναι: 1) το 2817 συμβόλαιο της 9/5/2007 και αναφέρεται σε 78 στρέμματα στην Καρυανή, αξίας 2,8 εκατ. ευρώ. 2) το 2819 συμβόλαιο της 22/5, που αφορά 323,987 στρέμματα στη Νέα Πέραμο, αξίας 10,6 εκατ. ευρώ. 3) το 2820 συμβόλαιο με ίδια ημερομηνία, που αφορά 320 στρέμματα στη Νέα Ηρακλείτσα, αξίας 9,9 εκατ. ευρώ, και 3).το 2820α συμβόλαιο, για 518,6 στρέμματα στον Ακροπόταμο, αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Ολα τα συμβόλαια έγιναν από τη συμβολαιογράφου Αθηνών Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη (σύζυγος Βουλγαράκη). Η οποία το διέψευσε και απάντησε δεόντως ο δημοσιογράφος. Ψάξτε το. Δεν είμαι Σ. Χολμς.

# – Από το 2006: Η παραπάνω υπόθεση της μονής Βατοπεδίου έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών. Είναι αυτός που με την απόφασή του στις 7.6.2004 οριστικοποιούσε, δίχως να έχει στα χέρια του έστω και μία δικαστική απόφαση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού στη Βιστονίδα λίμνη και στη γύρω περιοχή, έπειτα από 100 χρόνων διαμάχη και ουσιαστικά χρέωνε το ελληνικό Δημόσιο με 60 εκατομμύρια ευρώ.

# – Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Μεγάλο θέμα που δεν έχει διερευνηθεί και χρήζει άμεσης διερεύνησης σε όλες του τις εκφάνσεις» κρίνει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τα δημόσια οικόπεδα που της δόθηκαν σε περιοχές με οικιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Συνεχίζει με απόφασή του: «Το άρθρο 199 του αστικού κώδικα μας νομιμοποιεί να παρεμβαίνουμε σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, που προκαλούν σκανδαλισμό και μας αφορούν όλους. Κι αυτό το θέμα με τα οικόπεδα του Δημοσίου που δίνονται στη Μονή Βατοπεδίου και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σχολεία, χώρους αθλοπαιδιών και άλλες δράσεις που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες μας αφορά. Κι ένας ακόμη λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον», τόνισε στην εισήγησή του στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, που μπήκε εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, ο οποίος μίλησε επίσης για την ευθύνη της Πολιτείας, για την εικόνα του μοναστηριού, το οποίο έχει απομακρυνθεί από την αποστολή του και εμφανίζεται ως έμπορος γης και κερδοσκόπος.

Επέμβαση (επιτέλους) εισαγγελέα για το «δώρο» της κυβέρνησης στη Μονή Βατοπεδίου.
Νέο «χρυσόβουλο» της κυβέρνησης Καραμανλή στο ιερατείο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους… Τους δωρίζει περίπου 10.000 στρέμματα γης σε Ουρανούπολη και Αμμουλιανή -περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι κι αυτές οι εκτάσεις στα… ανεξάντλητα, όπως φαίνεται, ανταλλάγματα της Βιστωνίδας λίμνης σε Ροδόπη και Ξάνθη, η οποία -μαζί με τη χερσαία έκταση- εκτιμήθηκε από ορκωτούς εκτιμητές στα 60 εκατ. ευρώ.
Εξετάζονται τα στοιχεία από το υποθηκοφυλακείο της Ιερισσού και έπεται η υπόθεση της Ουρανούπολης. (πλήρες ρεπορτάζ εδώ στη «Ε»)

αύριο το 3ο και τελευταίο μέρος (κουράστηκα)

.

.

*ρο

This entry was posted in «Ιερές» Διεκδικήσεις, «Ιερές» Επενδύσεις, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

18 Responses to Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (2)

  1. Χαίρομαι πάντως όταν σε πιάνει αυτό το δημοκρατικό αντιεκκλησιαστικό μένος για την «ηθική», φιλόθεη και «χριστή» επιχειρηματικότητα.

  2. Ο/Η Nikos λέει:

    …και τι περιμένουμε; Μήπως να καταλυθεί αυτό το παρακράτος; Ο φόβος του θανάτου, τροφοδοτεί καθημερινά το θησαυροφυλάκιο τους με τον παρά και τις εκκλησίες τους με τη συνείδηση των ορθοδόξων σφαγίων.

    Από τον 17ο και 18ο αιώνα, μέχρι σήμερα, τους έχουν ξεβρακώσει ουκ ολίγοι. Και όμως. Ακόμα τους πιστεύουν, τους εμπιστεύονται και τους φιλούν το ρυπαρό τους χέρι. Για πόσο;

    Οι ζωές άρρωστων παιδιών, ασθενών ανήμπορων ανθρώπων δεν απασχολούν ούτε τα ρασοφόρα τέρατα, ούτε τους υπηρέτες τους.

    Εμπόριο ψυχών κάνουν οι απάνθρωποι. Εμπόριο υποσχέσεων για τη μετά θάνατον ζωή. Η γοητεία του ανορθολογισμού τους και η δίψα τους για πλούτο είναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη που δεν αφήνει χώρο για το πραγματικά ιερό. Τη ζωή.

  3. Ο/Η gaios λέει:

    Συγχαρητήρια. Κρύβεις έναν δημοσιογράφο μέσα σου. (Με την καλή έννοια).

  4. Ο/Η Ίριδα λέει:

    Αναμένω και το τελευταίο μέρος. Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω μπορεί να ειπωθεί…

  5. Ο/Η sfrang λέει:

    Αυτά όλα κι άλλα πολλά έπρεπε να παρουσιάζονται τακτικά από τις στήλες των εφημερίδων και να ανακοινώνεται από τα πολιτικά κόμματα, πότε θα καταργηθούν. Αντ’ αυτών, αποσιωπούνται επιμελέστατα και ιδιοτελέστατα.
    Είδε κάποιος στα “νέα” φορολογικά μέτρα των κομμάτων για την επόμενη τετραετία κάτι που να αναφέρεται στη φορολόγηση των εκκλησιαστικών και μητροπολητικών (εκ του μητροπολίτης) εισοδημάτων;
    😦

  6. Ο/Η zaphod λέει:

    Εξαιρετικά τα βατοπεδιανά ποστ, αναμένω συνέχεια!!!

    Κάνοντας μονοήμερο διάλειμμα από την γύρα είπα να κάνω μια βολτα και να δω τι παίζει. Το καλοκαίρι βλέπω σε έχει βρει σε τρελές φόρμες. Καλή συνέχεια και καλές διακοπές φίλε !!! (αν θυμάμαι καλά αρχες Αυγούστου την κάνεις, σωστά;)

    Στις απορίες μου (πόσες φορές πρέπει να γίνουν ρόμπα ακόμα;) απάντησε πριν τις θέσω ο Νίκος

    Καλές βουτιες!

  7. Ο/Η Πάρης λέει:

    Αφού είμαστε το δυτικότερο άκρο της Μέσης Ανατολής. Αυτό για μένα είναι μια πικρή αλήθεια.
    Το θέμα είναι να το αλλάξουμε. Πώς; Χμμμ…

  8. Ο/Η doctor λέει:

    Και τι τα κάνουν οι καλόγεροι τα λεφτά μέσα στην ερημιά;

    doctor

  9. Ο/Η talos λέει:

    Έγινε χθες μια συζήτηση στην Βουλή με αφορμή την κατάθεση ερώτησης από τον Α. Αλαβάνο. Οι απαντήσεις του κ. Δούκα είναι εξόχως ενδιαφέρουσες υπό το φώς των όσων αναφέρεις και βρίσκονται στα πρακτικά της Βουλής (κάντε search στην σελίδα για «ΔΟΥΚΑΣ» ή «Αλαβάνου»).

  10. Ο/Η nik-athenian λέει:

    Θα σταθώ μόνο στο ιδιοκτησιακό θέμα.
    Για ένα σωρό άλλα θέματα από αυτά που θίγονται στο ποστ, δεν έχω τίποτα να πω.
    Μπορεί κάποιος από όλους όσους υποστηρίζουν ότι δεν ανήκουν οι αμφιλεγόμενες εκτάσεις στο Βατοπέδι, να μας πει ποιοι τίτλοι ιδιοκτησίας θεωρούνται ισχυροί και από ποια χρονολογία και ύστερα πρέπει να έχουν συνταχθεί;
    Ή απλά πιστεύουμε ότι επειδή είναι μοναχοί κατ’ ανάγκην ψεύδονται;

  11. Παράθεμα: (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο « Ροΐδη Εμμονές

  12. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου το 8ο Ανάγνωσμα πρόσχωμεν… « Ροΐδη Εμμονές

  13. Παράθεμα: η ορθοδοξία υπό διωγμό « Ροΐδη Εμμονές

  14. Παράθεμα: (ναι, πάλι!) η Μονή Βατοπεδίου: σκάνδαλο με Ολυμπιακό ακίνητο « Brother’s blog

  15. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου «πονηρότητες» (συνέχεια) με 80 τουριστικά στρέμματα « Μονή Βατοπεδίου: Αρχείο Δημοσιεύσεων

  16. Παράθεμα: Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (The End?) | Ασμοδαιος

  17. Παράθεμα: Μονή Βατοπεδίου – συλλεκτικό ποτ πουρί | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  18. Παράθεμα: [Αρχείο 2008] Η ορθοδοξία υπό διωγμό | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.